Încearcă această rețetă delicioasă de tort cu caramel fără gluten!
Ingrediente:
Blat:
- 5 ouă
- 1 praf de sare
- 120g zahăr pudră fără gluten Natu
- 5g zahăr vanilat fără gluten Biovegan
- 120g zahăr tos – pentru ars
- 140 ml apă
- 280g făină fără gluten Bauckhof
- puțin unt
- 5g praf de copt fără gluten Biovegan
Crema:
- 100g ciocolată albă fără gluten (Chocolates Sole)
- 200ml smântână pt frişcă neîndulcită
- 600g cremă de brânză Philadelphia
- 80g zahăr pudră fără gluten Natu
- 10g zahăr vanilat fără gluten Biovegan
Decor:
- figurine din zahăr topit
Etape de preparare:
- Pornește cuptorul și fixează-l la 180°C.
- Pregătește forma (aprox 24 cm), fie ungând-o cu unt pe toată suprafața, apoi tapetând-o cu făină, fie căptușind-o cu hârtie de copt. Recomandăm o formă de tort cu pereți detașabili.
- Bate albuşurile spumă cu un praf de sare şi adaugă treptat 120 g zahăr pudră până se întăreşte compoziţia ca la bezea.
- În timp ce se bat ouăle, restul de zahăr (120 de grame) se pune pe foc mediu într-o crăticioară și se lasă să se caramelizeze până ce are o culoare brun-aurie. Se adaugă apa și se lasă să fiarbă până ce tot zahărul caramelizat s-a dizolvat, obținând un sirop. Asta nu va dura mult, așa că nu scăpa din ochi zahărul ars în acest răstimp.
- Adaugă galbenuşurile şi mixează foarte puţin (doar până se incorporează).
- După ce zahărul ars s-a dizolvat în apă, se toarnă acest sirop fierbinte peste ouăle bătute spumă cu zahărul, în timp ce mixerul merge la viteză mare. Se bat ouăle în continuare cu siropul de 3-4 min.
- Adaugă treptat şi foarte încet făina peste ouăle bătute şi omogenizează cu o spatulă flexibilă, ridicând compoziția de pe fundul vasului spre suprafață.
- Imediat după omogenizare, se toarnă compoziția în forma de tort pregătită și se nivelează.
- Blatul de tort se coace în cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie aprox. 45 min (sau până trece testul scobitorii).
- Scoate blatul din cuptor şi inelul detașabil al formei. Răstoarnă blatul cu fața în jos, pe un grătar, îndepărtând și discul de la baza formei. Se lasă blatul să se răcească pe grătarul pentru prăjituri, până e complet rece.
- Pregăteşte crema. Cu ajutorul unui mixer bate frişca până devine tare.
- Amestecă cu mixerul crema de brânză, zahărul pudră şi zahărul vanilat.
- Adaugă frişca bătută şi amestecă din nou cu ajutorul unei spatule.
- Topeşte ciocolata şi las-o puţin la răcit.
- Adaugă ciocolata topită peste compoziţia de mai sus şi amestecă uşor cu spatula.
- Pune crema la frigider pentru aprox. o oră.
- Taie blatul în două părţi egale.
- Umple blatul cu ½ din cantitatea de cremă.
- Pune al doilea blat peste cremă.
- Îmbracă tortul cu crema rămasă.
- Ornează cu figurine din zahăr ars.
Valori nutriționale /100g:
- 200 calorii
- 3,1 g proteine
- 11,7 g lipide
- 21,2 g glucide
Avizat de: Flavia Manole, Nutritionist-Dietetician, Expert Nutrigenetica si Nutritia dupa Genotip
Nu mai ai răbdare? Comandă ingredientele trecute îngroșat în rețetă direct de pe site-ul nostru www.livreco.ro.
1 comentariu
Am incercat reteta si a iesit f bine. Multumim pt reteta!